Musicoteràpia en salut mental

Continuo immersa en la lectura de la novel·la Los Renglones Torcidos de Dios de Torcuato Luca de Tena, que m’ha captivat. Pensar en la realitat d’un centre de salut mental és pensar en angoixes, pors, patiment, però també en expressió, vida, creativitat.

Les aportacions de la musicoteràpia a les persones que pateixen algun trastorn psiquiàtric són molt diverses i engloben diversos aspectes de la vida de la persona: des de l’afiançament de l’atuoestima, l’acceptació de la malaltia i la relació amb aquesta, fins la manera com la persona es relaciona amb el seu entorn familiar i social.

Alguns dels objectius que es persegueixen en les sessions de musicoteràpia en el camp de la salut mental són:

– Potenciar el benestar personal.

– Fomentar l’expressió d’angoixes, pors, alegries i progressos personals.

– Fomentar que la persona prengui decisions.

– Acceptar la malaltia.

– Contribuir al procés terapèutic en coordinació amb altres professionals (psicòleg, treballador social…).

Per als qui vulguin aprofundir, properament, el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu realitzarà una jornada de Musicoteràpia a l’Hospital Sant Joan de Déu, on es donaran a conèixer experiències, activitats i projectes relacionats amb aquesta temàtica. La cita tindrà lloc el 16 de novembre, de 9 del matí a 13.30 del migdia. Cal inscripció prèvia.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Rítmia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s