Beneficis de la Musicoteràpia en un hospital pediàtric

Cada vegada són més els centres hospitalaris que s’estan obrint als beneficis de la musicoteràpia pediàtrica. Aquesta branca de la musicoteràpia està enfocada a millorar la qualitat de vida dels infants que han de passar un temps de la seva vida hospitalitzats, i als seus respectius familiars.

Com treballa un musicoterapeuta en un hospital pediàtric?

El musicoterapeuta en aquest cas, formarà part d’un equip multidisciplinar on haurà de treballar conjuntament amb metges, infermeres, auxiliars, i treballador social. És important el treball en equip, per tal de què tots els professionals puguin treballar en la mateixa direcció, tenint en compte els mateixos objectius.

A l’inici de la relació musicoterapèutica serà molt important recollir tota la informació que ens puguin aportar els professionals sanitaris sobre el pacient per tal de dissenyar un abordatge terapèutic adient.

Un cop amb el pacient hospitalitzat haurem de reconèixer el moment en què es troba. És probable que si es tracta d’un primer ingrés, a l’inici s’hagin de gestionar incerteses, angoixes i pors en referència al moment què s’està vivint, mentre que si es tracta d’un pacient de llarga durada, pot ser més necessari treballar altres tipus d’aspectes com poden ser l’esgotament, la gestió del temps o la gestió emocional respecte el trencament amb l’exterior.

Alguns dels beneficis que aporta la musicoteràpia en un ambient hospitalari són:

  • Ajuda al pacient a comunicar i expressar el seu estat emocional.
  • Modifica l’estat d’ànim de la persona.
  • Crea un clima afable que ajuda al pacient a relaxar-se.
  • Aporta seguretat al pacient i als seus familiars.
  • Ajuda a reduir l’ansietat i a aportar més sensació de control respecte la situació.
  • Ajuda a disminuir el llindar del dolor.
  • Afavoreix el contacte social amb altres pacients que es troben en una situació similar.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Rítmia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s