Cada vegada són més els centres hospitalaris que s’estan obrint als beneficis de la musicoteràpia pediàtrica. Aquesta branca de la musicoteràpia està enfocada a millorar la qualitat de vida dels infants que han de passar un temps de la seva vida hospitalitzats, i als seus respectius familiars.
Com treballa un musicoterapeuta en un hospital pediàtric?
El musicoterapeuta en aquest cas, formarà part d’un equip multidisciplinar on haurà de treballar conjuntament amb metges, infermeres, auxiliars, i treballador social. És important el treball en equip, per tal de què tots els professionals puguin treballar en la mateixa direcció, tenint en compte els mateixos objectius.
A l’inici de la relació musicoterapèutica serà molt important recollir tota la informació que ens puguin aportar els professionals sanitaris sobre el pacient per tal de dissenyar un abordatge terapèutic adient.
Un cop amb el pacient hospitalitzat haurem de reconèixer el moment en què es troba. És probable que si es tracta d’un primer ingrés, a l’inici s’hagin de gestionar incerteses, angoixes i pors en referència al moment què s’està vivint, mentre que si es tracta d’un pacient de llarga durada, pot ser més necessari treballar altres tipus d’aspectes com poden ser l’esgotament, la gestió del temps o la gestió emocional respecte el trencament amb l’exterior.
Alguns dels beneficis que aporta la musicoteràpia en un ambient hospitalari són:
- Ajuda al pacient a comunicar i expressar el seu estat emocional.
- Modifica l’estat d’ànim de la persona.
- Crea un clima afable que ajuda al pacient a relaxar-se.
- Aporta seguretat al pacient i als seus familiars.
- Ajuda a reduir l’ansietat i a aportar més sensació de control respecte la situació.
- Ajuda a disminuir el llindar del dolor.
- Afavoreix el contacte social amb altres pacients que es troben en una situació similar.