Musicoteràpia i treball corporal

Darrerament he tingut el plaer d’endinsar-me en el treball corporal i la dansa com a recurs terapèutic a través del curs impartit per l’art-terapeuta i ballarina Eva Roig. I avui tornava de la formació donant-li voltes al fet d’incorporar les diferents eines d’altres disciplines artístiques al treball a musicoteràpia.

Per què no aprofitar els diferents recursos que ens proporciona l’art-teràpia, la dansateràpia, per integrar-les en les sessions de musicoteràpia? Personalment, he trobat un recurs importantíssim a través de la vivència de la dansateràpia que crec que hauria de ser transversal a qualsevol aproximació terapèutica. I aquest recurs és el cos.

El cos com a recurs en musicoteràpia:

El treball corporal obre una finestra a noves sensacions, noves percepcions, i com a conseqüència a noves cognicions. És instintiu i immediat, i deixa una empremta difícil d’esborrar.

En musicoteràpia ens pot ajudar a captar l’atenció del pacient en l’aquí i en l’ara, per posteriorment anar despertant sensacions, emocions a través d’exercicis específics de musicoteràpia.

Tenir en compte el cos com a recurs en musicoteràpia serà de vital importància quan haguem de treballar en un hospital, on la mobilitat dels pacients pot estar limitada; o quan treballem amb persones grans, o amb persones amb mobilitat reduïda.

Però més enllà d’aquestes consideracions, és important implicar el cos en el procés de teràpia per obrir aquest altre canal de comunicació, que ens proporcionarà una informació molt valuosa sobre el nostre pacient i el seu procés personal i terapèutic.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Rítmia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Musicoteràpia i treball corporal

  1. Moltes felicitats per l’article, molt interessant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s