Investigació en Musicoteràpia

La setmana passada rebia un correu electrònic de Maite del Moral, musicoterapeuta per la Universitat de Salamanca, on em convidava a assistir a una reunió amb un grup de professionals de la musicoteràpia per a compartir opinions respecte la situació de la musicoteràpia a Espanya, especialment en el camp de la investigació científica.

Després d’uns moments d’incertesa en què no sabia si finalment podria participar, divendres a la tarda vaig rebre la confirmació de la celebració de la reunió, a la qual em convidaven a assistir.

Personalment, vaig trobar molt interessant la iniciativa, que ens proporcionava un espai i un temps per a reflexionar sobre les necessitats que tenim com a musicoterapeutes, compartir els projectes que realitza cadascú i discutir sobre el què es pot fer per a millorar la nostra professió i l’atenció a les persones amb qui treballem.

Va ser una reunió agradable, on el temps es va fer curt. Algunes de les conclusions a les què es van arribar són:

– La musicoteràpia és una disciplina encara molt novícia. Cal fer difusió i didàctica sobre la disciplina perquè la gent la conegui, per eliminar els mites que l’envolten i per dotar-la de fonament científic.

– És important valorar i potenciar totes les iniciatives musicoterapèutiques que s’estan desenvolupant a nivell espanyol, per petites que siguin, i articular-les a través de les diferents associacions de musicoteràpia.

– Cal informar i formar als alumnes del màster de les diferents universitats en investigació musicoterapèutica, i vincular la formació a les universitats amb sortides professionals en contextos reals d’investigació.

– Per què la investigació en musicoteràpia? Per a demostrar la seva validesa, però també per a dotar-la d’un cos científic que defineixi els casos d’èxit (perfils de les persones que més es beneficien amb la seva aplicació), els contextos que responen millor a la seva aplicació i que tracin els interrogants que hauran de ser resolts amb línies d’investigació futura.

Si esteu interessats en la investigació en musicoteràpia, no us podeu perdre el proper Congrés Iberoamericà d’Investigació en Musicoteràpia, que es desenvoluparà els dies 10,11 i 12 d’octubre de 2013 a Lousada, Oporto (Portugal).

Trobareu la informació sobre el congrés, la inscripció, i altres qüestions pràctiques al següent link: http://giimt.org/4.html

 

 

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Rítmia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s