Article de Robert Zatorre

Avui interrompo el meu estudi de les matèries de Psicologia per parlar-vos de l’article que Robert Zatorre va publicar la setmana passada al New York Times descobrint-nos algunes de les claus que fan que la música ens faci vibrar.

Robert Zatorre és professor de Neurociència a l’Institut Neurològic de Montreal. Interessat en les connexions cerebrals i les funcions cognitives humanes, ha centrat la seva investigació en com les persones percebem el so (i la música) i la relació entre aquest i les emocions.

En l’article esmentat (podeu llegir la versió original aquí), Zatorre explica que els experiments realitzats han confirmat que la música que considerem que ens emociona, està relacionada íntimament amb els sistemes de recompenses del cervell, perquè activa nuclis subcorticals relacionats amb la recompensa, la motivació i l’emoció.

Quan escoltem música agradable, s’allibera dopamina en el nucli estriat, part del cervell més antiga, que també tenen altres animals vertebrats i que respon als estímuls naturals de gratificació com el menjar i el sexe. El què s’ha pogut observar amb la investigació és que la dopamina no només s’allibera quan arriba el moment àlgid de la melodia, sinó uns instants abans.

L’escorça auditiva també s’activa quan imaginem una melodia, o quan la pensem variant un dels seus aspectes (tempo, instrumentació). Fins i tot hi ha una activació d’aquestes zones quan composem. Aquests circuits corticals ens permeten fer prediccions sobre el què vindrà en les següents notes, en base al que ja hem escoltat.

Cada acte d’escoltar música provoca aquest retorn al passat per predir el futur. Quan escoltem música aquestes xarxes corticals creen activament les expectatives basades en el coneixement que hem obtingut en el passat.

Tot això és sabut per compositors, que utilitzen aquest recurs per a donar-nos el què volem escoltar, o per trencar aquestes expectatives i sorprendre’ns.

Però malgrat això, Zatorre conclou: hi pot haver una peça musical particular que ens conmogui? Quan la resposta és afirmativa, encara que sigui en determinats moments d’escolta, valorem aquesta peça musical molt més.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Formació i investigació, Notícies, Rítmia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s