Musicoteràpia en centres penitenciaris

Ahir a la nit, al canal 33 van emetre el reportatge “Música a la presó”: les càmeres de televisió obrien una petita finestra al centre penitenciari de Lledoners per mostrar el taller de música que des de fa un parell d’anys s’esdevé entre les feixugues parets de la presó.

Els participants del taller expressaven com la música els havia aportat una estona de llibertat. I és que un dels objectius de la musicoteràpia en un centre penitenciari ha de ser el de dotar aquest espai on cada persona pugui expressar-se sense por, lliure de judicis de valor. El fet d’estar privat de llibertat suposa per a la persona una pèrdua del control de la pròpia vida: les rutines, les petites decisions del dia a dia estan determinades pel medi on es troba el reclús. La desconfiança i la soledat regnen en un entorn hostil i fortament jerarquitzat, on es fa difícil establir relacions entre iguals.

El programa de musicoteràpia dins un centre penitenciari, en paraules de la Dra. Poch, ha de procurar oferir als presos un espai d’acollida emocional, sense que la persona es senti jutjada. A través de la musicoteràpia les persones privades de llibertat poden prendre consciència dels esdeveniments que els han portat fins la situació actual fent servir un llenguatge agradable (la música), per posteriorment prendre decisions que els ajudin a ser propietaris del seu futur.

La música també els ajuda a canalitzar aquestes emocions i a aprendre a gestionar la ràbia, la frustració, la soledat i altres sentiments que puguin sentir durant la seva estada a la presó. És una eina que els ajuda a connectar amb el moment present, a acceptar la realitat tal com és, a la vegada que també els ajuda a trencar amb la rutina diària, amb la rigidesa de la presó.

Per últim, la musicoteràpia hauria de servir a l’objectiu màxim de la pena privativa de llibertat, que és preparar a la persona per a la seva reinserció social.

Us deixo el link del reportatge “Música a la presó”. Espero que us emocioni, tal i com em va emocionar a mi.

Vídeos – Actua – Televisió de Catalunya.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s