Musicoteràpia i desenvolupament infantil

Les persones, des que naixem que estem en un procés d’aprenentatge continu. Aquest procés, però, és vital i més intens en els primers anys de vida.
L’infant mira, toca, sent, per tal d’aprehendre, aprendre i comprendre la realitat que se li ofereix al seu davant. El seu organisme està obert a captar tots aquells estímuls que provenen del món exterior.

Com pot contribuir la musicoteràpia al desenvolupament infantil?
Les sessions de la musicoteràpia poden ajudar a l’infant a reforçar tots aquests aprenentatges que s’esdevenen en aquesta etapa vital, i constitueixen un estímul més que ajudarà a desenvolupar les seves capacitats afectives, psicomotrius, cognitives i de relació social.

Quins objectius es treballen des de la musicoteràpia?
Alguns dels objectius que es poden treballar mitjançant la musicoteràpia són:
La socialització, a partir del contacte de l’infant amb altres nens i nenes, i a través de la relació amb el musicoterapeuta.
La psicomotricitat, a partir del component rítmic de la música, l’infant pot millorar la seva psicomotricitat general (amb exercicis de marxa, dansa, moviment lliure) i la seva psicomotricitat fina (a través de l’ús dels diferents instruments musicals). Els exercicis amb l’instrument ajuden a l’infant a millorar la seva coordinació oculo-manual.
El desenvolupament cognitiu: el fet de presentar la música d’una manera lúdica afavoreix la creativitat i la imaginació dels infants; la música ajuda a l’infant a anticipar-se a la melodia i a imaginar el què seguirà a continuació.
El desenvolupament afectiu, a partir de les cançons i les diferents melodies l’infant aprèn a reconèixer les diferents emocions, a identificar els seus estats emocionals i a expressar-los a través del canal musical.

Com es duen a terme les sessions de musicoteràpia infantil?
En la sessió de musicoteràpia, el musicoterapeuta convida a l’infant a jugar a partir del so i la música. Algunes de les activitats que es poden realitzar són:
Interpretació i invenció de cançons.
Improvisacions instrumentals i vocals.
Creació de contes musicals.
Audicions musicals.

I si el desenvolupament del meu fill no s’adequa a l’etapa madurativa que li pertoca?
En aquests casos, la musicoteràpia pot esdevenir una eina per al diagnòstic psicopedagògic, pot brindar tant a l’infant com a la família d’un espai d’intercomunicació, autoconeixement i intercomprensió.
La música ajudarà a l’infant a enfortir les seves capacitats i potencialitats.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Rítmia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s