Algunes idees sobre MTFO

Diu Gabriel Federico que el bebè comença a gestar-se en el moment en què apareix la idea de bebè, ja sigui quan de petits es juga amb nines, o des del moment en què es decideix tenir fills o no tenir-ne, i que cal tenir en compte aquest inici. Quina és la idea de maternitat/paternitat que té la persona amb qui treballem? És igualment important recollir informació del naixement de les pacients, si es pot, doncs pot donar-nos informació de pors, situacions inconcluses o petits conflictes que puguin afectar la mare o la vivència que té sobre el seu propi embaràs.

Les sessions de Musicoteràpia Focal Obstètrica fan servir l’experiència musical en totes les seves expressions: improvització instrumental, enregistraments sonors, veu, so i silenci, per afavorir els aspectes de salut de les dones gestants o que es troben en la cerca de l’embaràs.

És important establir analogies entre el que passa a la sessió de musicoteràpia i la vivència de l’embaràs en si, així com també és igual d’important que allò que passa a la sessió de musicoteràpia tingui una repercussió fora d’aquesta.

Les àrees de treball de la Musicoteràpia Focal Obstètrica són, bàsicament, tres:

  • El vincle entre la mare i el qui ha de néixer.
  • El benestar de la mare: fa referència al món emocional.
  • El propi bebè en gestació: fa referència a les estratègies i activitats per afavorir el seu desenvolupament.

Es proposa una estructura de sessions com la següent:

1) Relaxació a través del moviment.

2) Una activitat central, que pot ser una visualització creativa amb música, el disseny de la cançó de benvinguda del bebè, la improvisació dirigida amb instruments musicals…

3) Reflexió amb el grup del què ha passat a la sessió.

4) Tancament de la sessió amb una cançó.

A partir dels diferents procediments es busca que els pares puguin posar-se en el lloc del bebè, fer emergir els ideals de maternitat i paternitat, fer-los conscients, dissipar les possibles pors que puguin anar sorgint en el procés, promoure emocions positives en la mare i conseqüentment en el bebè.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Formació i investigació, Musicoteràpia Prenatal, Rítmia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Algunes idees sobre MTFO

  1. Retroenllaç: Iniciem les activitats de Musicoteràpia Prenatal! | Rítmia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s