Estic embarassada: com m’ajuda la musicoteràpia?

Que la música és una bona manera d’estimular el nostre bebè durant l’embaràs és un fet comprovat en nombrosos estudis.

Però com podem aprofitar al màxim tots els avantatges que ens ofereix la música durant l’embaràs? Quina és la millor manera d’arribar a establir una comunicació amb el nostre bebè? Hi ha alguna música específica per a cumplir aquesta funció?

El sistema auditiu del bebè es forma entre la setmana 18 i 20 de l’embaràs. Això no vol dir que abans no pugui captar els sons de l’exterior i de l’interior de la mare. El bebè es troba embolcallat pel líquid amniòtic que farà la funció de caixa de ressonància de les vibracions procedents de l’exterior: el batec del cor de la mare, la seva respiració i la seva veu seran les constants que l’acompanyaran des del primer moment, pel que és molt important que la mare sigui conscient d’aquesta via de comunicació i que tingui molta cura en fer-la servir.

Per tant, un dels instruments que més es potenciaran a través de les activitats de musicoteràpia serà la veu de la pròpia mare com a vehicle per a establir el vincle amb el seu fill. Aquest vincle que es comença a formar durant les primeres hores de gestació, ajudaran a la mare a saber el què necessita el seu bebè un cop hagi nascut, serà un facilitador de la comunicació entre mare i fill.

La improvització amb instruments musicals ens ajudarà a posar-nos en el lloc del bebè, a simpatitzar amb ell per descobrir el què necessita en cada moment.

Les visualitzacions ens ajudaran a crear possibles escenaris, ens permetran fer front a suposades pors i a preveure situacions que poden esdevenir durant l’embaràs.

En Musicoteràpia Prenatal considerem que no hi ha una música millor que una altra per a acostar-nos al nostre bebè. A través de les activitats de musicoteràpia es busca que la mare es vagi coneixent a ella mateixa perquè sigui capaç d’identificar els estímuls sonors que l’ajuden a estar relaxada perquè seran aquestes tonades (i no unes altres) les que l’ajudaran a connectar-se més íntimament amb el bebè i a transmetre-li aquesta sensació agradable i de benestar.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Musicoteràpia Prenatal, Rítmia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Estic embarassada: com m’ajuda la musicoteràpia?

  1. Retroenllaç: Iniciem les activitats de Musicoteràpia Prenatal! | Rítmia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s