Els usos de la música

Ahir, al canal 33 emetien el documental “La música com a arma”, on el compositor de la música de Barri Sèsam investiga sobre l’ús de la música com a mètode de tortura a la presó de Guantànamo, als Estats Units.

El documental em va impactar tant que no el vaig poder acabar de veure. Estic en contra de qualsevol tipus de tortura, però a més em sembla esfereïdor que s’utilitzi la música amb una finalitat tan perversa com aquesta.

Els estudis sobre etnografia i història de la música apunten cap a l’existència d’una diversitat molt gran pel que fa als usos de la música. Al llarg de la història s’ha fet servir la música com a mitjà per a connectar-se amb l’espiritualitat, per a fomentar la cohesió entre els membres d’una comunitat, per a transmetre valors o acompanyar en l’expressió d’emocions diverses (catarsi), entre d’altres.

Fingalo [CC BY-SA 2.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/de/deed.en), via Wikimedia Commons

Des de la musicoteràpia defensem i practiquem l’ús de la música com a mitjà per a obtenir un benestar físic i emocional, millorar les nostres capacitats físiques, mentals, motrius…, i ajudar-nos a establir llaços i ponts per entendre’ns millor els uns als altres.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Rítmia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s