Què és la Musicoteràpia Neurològica?

La Musicoteràpia Neurològica és la vessant de la musicoteràpia centrada en la rehabilitació de disfuncions cognitives, sensorials i motrius com a conseqüència d’una malaltia neurològica.

Entre les persones que es poden beneficiar de la Musicoteràpia Neurològica es troben aquelles que han patit un vessament cerebral, traumatismes cranoencefàlics, malalties de Pàrkinson o de Huntington, paràlisi cerebral, malaltia d’Alzheimer, autisme, o altres malalties neurològiques (com ara la distròfia muscular, l’esclerosi múltiple, afàsies) que puguin afectar el moviment, la cognició i la comunicació.

La Musicoteràpia Neurològica es centra directament en els efectes físics i fisiològics que té la música i el ritme sobre l’activitat cerebral i fa servir un model terapèutic i unes tècniques específiques estandaritzades.

El model terapèutic consta de 5 passos:

1. Avaluació i diagnòstic funcionals.

2. Planificació d’objectius i metes terapèutiques.

3. Definició dels exercicis terapètics, musicals i no musicals.

4. Traducció dels exercicis no musicals a exercicis musicals.

5. Generalització de l’aprenentatge terapèutic en situacions de la vida diària.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Rítmia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Què és la Musicoteràpia Neurològica?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s