Música a les cèl·lules

Què passa quan escoltes música a través de les cèl·lules d’un calamar?

Això és el que es va preguntar Greg Gage, cofundador de Backyard Brains, una empresa que ven kits experimentals per a ensenyar la neurociència a les masses. Entre aquests kits figura la SpikerBox que permet connectar un iPod a electrodes col·locats dins una pota de panerola per fer-la ballar al ritme de la música. L’iPod converteix la música en un corrent elèctric, que estimula les cèl·lules nervioses de la pota que porten als músculs de la pota a moure’s.

Llavors Gage va voler fer el mateix experiment a través dels cromatòfors (cèl·lules de pigment en la pell de l’animal que possibiliten que aquest canviï de color si hi ha algun depredador a prop) d’un calamar. Per a fer-ho, va aïllar els nervis de l’aleta de calamar, que controlen els músculs de les aletes dels músculs dels que controlen els cromatòfors. Va col·locar un electrode al nervi i va connectar l’iPod a l’electrode.

El resultat va ser que els cromatòfors van començar a ballar. Després de provar diferents tipus de música es va veure que les línies del baix, especialment en cançons de hip hop estimulaven millor els cromatòfors.

Finalment, Gage es va decidir per la cançó de Cypress Hill “Insane in the brain” i va realitzar el següent vídeo, amb la vista microscòpica dels cromatòfors ampliada:

 

Vist a  http://sciencefriday.com/blogs/01/02/2013/playing-music-through-a-squid.html

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Formació i investigació, Notícies, Rítmia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s