Beneficis de la musicoteràpia en malalts d’Alzhèimer

Avui, 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzhèimer, recordem alguns dels beneficis que aporta la musicoteràpia en les persones que pateixen la malaltia.

La malaltia d’Alzhèimer és una malaltia degenerativa cerebral que es caracteritza per la presència d’un quadre clínic de demència que evoluciona de manera lenta i insidiosa durant un període de dos, tres o quatre anys.

Alguns dels símptomes que sol presentar la malaltia d’Alzhèimer són: deteriorament de la memòria que afecta a la vida quotidiana, dificultat per a planificar o resoldre problemes, dificultat per a desenvolupar tasques de la vida quotidiana, desorientació temporal o espacial, canvis d’humor o en la personalitat, pèrdua d’iniciativa per a prendre part d’activitats socials.

La musicoteràpia esdevé una eina molt útil en els malalts d’Alzhèimer, ja que els ajuda a:

  • Estimular la memòria autobiogràfica: les cançons de la vida de la persona evoquen records sobre fets autobiogràfics o emocions viscudes per la persona.
  • Proporciona un mitjà de comunicació entre la persona i els seus familiars on no és necessari el llenguatge.
  • Les melodies ajuden a modular les emocions de la persona amb Alzhèimer, millorant el seu benestar psicoemocional, reduint l’estrés i la frustració que pot provocar la malaltia.
  • El ritme i el treball físic amb instruments musicals ajuda a preservar i potenciar l’execució de moviments necessaris per a la vida diària.
  • El treball amb cançons ajuda a reforçar la memòria i a estimular la musculatura facial.
  • El caràcter lúdic de la música contribueix al benestar de la persona i a reduir símptomes conductuals com la deambulació o l’agressivitat.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Musicoteràpia per a gent gran, Rítmia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s