Beneficis de la musicoteràpia en la gent gran

La música ens acompanya al llarg de la nostra vida, i com a éssers musicals podem trobar sons i cançons atribuïbles a diferents moments vitals: les cançons que ens cantaven o cantàvem quan érem petits, els concerts i grups de música de la nostra adolescència, les preferències en l’edat adulta… Tots tenim una banda sonora de la nostra vida, el què en musicoteràpia anomenem historial musical, on cada melodia connecta amb un moment, record, o experiència vital important.

I precisament un dels objectius que té el treball de musicoteràpia en la gent gran és descobrir aquesta banda sonora personal, per evocar records, sensacions i emocions. A través de les diferents melodies personals, podem viatjar als diferents moments de la vida personal, estimulant la reminiscència.

Relacionada amb la reminiscència, un altre aspecte que aporta el treball amb musicoteràpia en les persones grans és l’oportunitat que dóna a la persona de realitzar la revisió de la seva vida amb més serenitat, treballant les possibles angoixes o pors a través del mitjà musical.

La musicoteràpia també ajuda a les persones grans a conservar i estimular les capacitats motrius. A partir dels exercicis d’improvisació amb instruments musicals es treballen la psicomotricitat fina i la coordinació. És important posicionar-se des del punt de vista de les capacitats i no de les pèrdues, promocionant la iniciativa i la creativitat personals.

Un recurs també valuós és el ball per a treballar aquests aspectes i d’altres com la socialització i la pertinença a la comunitat.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Musicoteràpia per a gent gran, Rítmia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s