La música ens acompanya al llarg de la nostra vida, i com a éssers musicals podem trobar sons i cançons atribuïbles a diferents moments vitals: les cançons que ens cantaven o cantàvem quan érem petits, els concerts i grups de música de la nostra adolescència, les preferències en l’edat adulta… Tots tenim una banda sonora de la nostra vida, el què en musicoteràpia anomenem historial musical, on cada melodia connecta amb un moment, record, o experiència vital important.
I precisament un dels objectius que té el treball de musicoteràpia en la gent gran és descobrir aquesta banda sonora personal, per evocar records, sensacions i emocions. A través de les diferents melodies personals, podem viatjar als diferents moments de la vida personal, estimulant la reminiscència.
Relacionada amb la reminiscència, un altre aspecte que aporta el treball amb musicoteràpia en les persones grans és l’oportunitat que dóna a la persona de realitzar la revisió de la seva vida amb més serenitat, treballant les possibles angoixes o pors a través del mitjà musical.
La musicoteràpia també ajuda a les persones grans a conservar i estimular les capacitats motrius. A partir dels exercicis d’improvisació amb instruments musicals es treballen la psicomotricitat fina i la coordinació. És important posicionar-se des del punt de vista de les capacitats i no de les pèrdues, promocionant la iniciativa i la creativitat personals.
Un recurs també valuós és el ball per a treballar aquests aspectes i d’altres com la socialització i la pertinença a la comunitat.