Sobre els estudis de musicoteràpia

Recentment he rebut un correu d’una persona que em demanava informació sobre formació en musicoteràpia. No és el primer que rebo, sinó que en diverses ocasions hi ha hagut vàries persones que s’han posat en contacte amb mi demanant per la mateixa cosa: vull ser musicoterapeuta, fas cursos de musicoteràpia?

Com a musicoterapeuta crec que també hem de donar a conèixer la musicoteràpia en aquest sentit: no només cal parlar dels beneficis i la contribució de la musicoteràpia en diferents patologies, sinó que cal parlar de la formació que necessita un musicoterapeuta per a poder exercir.

En tots els països que tinc coneixement, la musicoteràpia forma part d’estudis superiors. En alguns llocs, com a França o Argentina, existeixen graus universitaris, d’una extensió de tres a cinc anys. En altres llocs, com a Espanya, es tracta d’estudis de postgrau o màster.

La musicoteràpia, com a disciplina de la salut, requereix d’una bona formació en psicologia i música, en tècniques i dinàmiques específiques, formació que no es pot assolir amb 60 hores d’un curs semipresencial.

Des d’aquí, animo a totes aquelles persones que vulguin ser musicoterapeutes, que es dirigeixin als centres educatius que ofereixen titulacions oficials, ja que és la millor manera d’estimar la nostra professió, i protegir-la de l’intrussisme professional.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Formació i investigació, Rítmia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s