Reconeixement de melodies en l’ambient prenatal

Els estudis en neurociència cada vegada més ens demostren que el cervell del nadó, un cop nascut, no és “tabula rasa”. Ja en el moment de néixer, els bebès compten amb una gran experiència del món que els envolta, i això és gràcies a la comunicació que s’ha establert a partir del canal intrauterí i a través de la seva mare.

Per exemple, en diversos estudis s’ha vist que els nadons reconeixen sons ambientals familiars i melodies en l’ambient prenatal, són capaços de discriminar entre la llengua materna de la mare i altres idiomes i reconeixen la veu de la mare a partir de les veus d’altres dones.

embarassada
Sembla ser que l’aprenentatge auditiu del fetus és possible a partir de la setmana gestacional 27, quan la informació procedent del canal auditiu extern comença a reorganitzar l’escorça auditiva. És difícil determinar quin sons són capaços d’aprendre els fetus abans del naixement. Si bé, les mesures de comportament (per exemple, girar el cap, la succió no nutritiva) són un possible enfocament.
En un estudi on es comparaven les respostes de la música amb la tècnica dels potencials evocats en nadons que havien escoltat música durant l’embaràs i en nadons que no havien escoltat música en l’embaràs (grup control) es va trobar que el grup que havia escoltat música mostrava potencials evocats més grans a les melodies que van escoltar mentre eren fetus, cosa que no passava amb els nadons que no havien rebut estímuls musicals durant l’embaràs.
Aquests resultats mostren que l’exposició fetal als patrons de so melòdic pot formar representacions neurals que duren diversos mesos. Una altra troballa d’aquest estudi va ser que els efectes de l’exposició prenatal a la música van ser molt més duradors que els que s’havien aconseguit en estudis anteriors (els quals mostraven una durada dels efectes d’almenys sis setmanes per a un contorn melòdic sense estimulació addicional després del naixement).
Els potencials evocats més elevats en el grup experimental corroboren anteriors troballes sobre l’aprenentatge que mostren els lactants i nadons per aprendre ràpidament , capaços d’aprendre regularitats estadístiques de sons només en dos minuts d’estimulació sonora.

 

Extret de Partanent, E; Kujala, T; Tervaniemi, M i Huotilainen, M. Prenatal Music Exposure Induces Long-Term Neural Effects. PLoS ONE 8(10).

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Formació i investigació, Musicoteràpia Prenatal, Rítmia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s