Els estudis en neurociència cada vegada més ens demostren que el cervell del nadó, un cop nascut, no és “tabula rasa”. Ja en el moment de néixer, els bebès compten amb una gran experiència del món que els envolta, i això és gràcies a la comunicació que s’ha establert a partir del canal intrauterí i a través de la seva mare.
Per exemple, en diversos estudis s’ha vist que els nadons reconeixen sons ambientals familiars i melodies en l’ambient prenatal, són capaços de discriminar entre la llengua materna de la mare i altres idiomes i reconeixen la veu de la mare a partir de les veus d’altres dones.
Sembla ser que l’aprenentatge auditiu del fetus és possible a partir de la setmana gestacional 27, quan la informació procedent del canal auditiu extern comença a reorganitzar l’escorça auditiva. És difícil determinar quin sons són capaços d’aprendre els fetus abans del naixement. Si bé, les mesures de comportament (per exemple, girar el cap, la succió no nutritiva) són un possible enfocament.
En un estudi on es comparaven les respostes de la música amb la tècnica dels potencials evocats en nadons que havien escoltat música durant l’embaràs i en nadons que no havien escoltat música en l’embaràs (grup control) es va trobar que el grup que havia escoltat música mostrava potencials evocats més grans a les melodies que van escoltar mentre eren fetus, cosa que no passava amb els nadons que no havien rebut estímuls musicals durant l’embaràs.
Aquests resultats mostren que l’exposició fetal als patrons de so melòdic pot formar representacions neurals que duren diversos mesos. Una altra troballa d’aquest estudi va ser que els efectes de l’exposició prenatal a la música van ser molt més duradors que els que s’havien aconseguit en estudis anteriors (els quals mostraven una durada dels efectes d’almenys sis setmanes per a un contorn melòdic sense estimulació addicional després del naixement).
Els potencials evocats més elevats en el grup experimental corroboren anteriors troballes sobre l’aprenentatge que mostren els lactants i nadons per aprendre ràpidament , capaços d’aprendre regularitats estadístiques de sons només en dos minuts d’estimulació sonora.