Mites sobre la musicoteràpia

1.A casa meva ja faig musicoteràpia: quan estic trista escolto aquella música que em puja l’ànim i funciona.
Mite. La musicoteràpia consisteix en un procés terapèutic guiat per un professional on s’utilitza la música com a canal per aconseguir certs objectius terapèutics.
Encara que la música ens aporti sensacions agradables en certs moments de més feblesa, no podem dir que és terapèutica en si mateixa, igual que tampoc considerem teràpia psicològica la xerrada que puguem mantenir amb un amic quan compartim amb ell un problema que tenim.

2. Jo no tinc cap malaltia mental, la musicoteràpia no és per a mi.
Mite. La musicoteràpia no només és positiva per a ajudar a les persones que pateixen algun trastorn mental a millorar la seva qualitat de vida, sinó que et pot ajudar a acceptar una situació difícil (treballar el dol d’una persona estimada), ajudar a millorar les teves habilitats i destreses, i facilita la comunicació entre les persones.

3. Jo no tinc coneixements musicals, no puc assistir a sessions de musicoteràpia.
Mite. Per assistir a sessions de musicoteràpia no cal tenir coneixements musicals. La música en musicoteràpia s’utilitza com a canal d’expressió i comunicació més enllà de valorar el producte estètic o musical resultant. És cert que tots tenim una tendència natural a preferir els sons consonants i harmònics, però l’objectiu de la musicoteràpia no es anar-ho a buscar.

4. La musicoteràpia és una medecina que curarà el meu trastorn.
Mite. En cap cas la musicoteràpia pot substituir un tractament farmacològic receptat per un facultatiu. La musicoteràpia pot ser una teràpia complementària a aquest tractament per a potenciar els efectes d’aquest, o per a treballar objectius psicològica relacionats amb el trastorn (aceptación de la malaltia, millora de les relacions amb familiars, millora de la qualitat de vida…)

5. La musicoteràpia no té evidència científica.
Mite. La investigació en musicoteràpia ha pogut demostrar com aquesta incideix positivament en l’autoconcepte de les persones, millora les relacions interpersonals, disminueix els problemes conductuals i afavoreix el record en casos de demència.

 

 

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Rítmia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s