Musicoteràpia en residències de gent gran

La musicoteràpia es defineix com l’ús de la música i dels seus elements (melodia, ritme, harmonia) per part d’un professional musicoterapeuta amb l’objectiu d’assolir el benestar físic, emocional i psicològic de la persona.

En la cura de les persones grans  institucionalitzades en una residència l’activitat de musicoteràpia és una eina que proporciona múltiples beneficis als usuaris. La improvisació musical ajuda a mantenir en l’aquí i l’ara a la persona gran, facilita el contacte amb la realitat immediata. D’igual manera, el treball en grup afavoreix la interacció i la relació social, l’escolta activa i la cohesió grupal.

Musicoteràpia en residències

El treball amb cançons conegudes pels usuaris ajuda a estimular la memòria autobiogràfica i a potenciar la reminiscència. Igualment, la música pot ser una bona eina per a donar un sentit al final de la vida.

El professional musicoterapeuta ha de basar-se en les capacitats de cada integrant del grup, analitzant les seves potencialitats i els objectius a treballar corresponents a cadascun d’ells. Per això serà necessari un període de temps d’assessment o valoració en què el musicoterapeuta haurà d’apropar-se a l’experiència musical de cada persona: quina relació ha tingut i té amb la música, quina és la seva història sonoro-musical (quines músiques han estat significatives al llarg de la seva vida, per quins motius).

De la mateixa manera, serà important conèixer les limitacions i potencialitats de cada persona, per a posteriorment proposar objectius realistes i assolibles.

Per a aconseguir aquesta informació serà de gran ajuda la col·laboració de l’equip interdisciplinar que està en contacte amb la persona, dels seus familiars, fins i tot de la mateixa persona (sempre que sigui possible). Però en última instància, la relació musicoterapèutica es construeix a partir del treball constant entre musicoterapeuta i pacient, a través de l’intercanvi musical, a través de la relació entre pacient i musicoterapeuta.

Si realment creiem en la capacitat de la música per a promoure canvis físics, emocionals i espirituals, hem d’afavorir que els professionals musicoterapeutes puguin desenvolupar aquest procés amb les persones grans, tot i que això comporti avançar cap al benestar de la persona de manera més lenta, però també de manera més ferma.

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Musicoteràpia per a gent gran, Rítmia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s