Influència de la música en el fetus i el nadó

La musicoteràpia durant l’embaràs, o Musicoteràpia Prenatal, desenvolupa la seva activitat dirigida a tres àrees ben definides: la de la futura mare, la del bebè que està per néixer i la del vincle materno-filial (Gabriel Federico, 2010).

En el cas de la mare, la musicoteràpia ajuda a reduir el nivell d’ansietat, a generar confiança i afavoreix el control del dolor que pateix la mare durant les contraccions. La música facilita la connexió amb el bebè i enforteix el vincle entre mare i nadó. Segons Gabriel Federico, tota la música amb la què es treballi durant l’embaràs crearà patrons de vincle emocional molt forts i importants després del naixement i durant els primers anys de vida del bebè.

L’ús de la música suau durant l’embaràs ha demostrat tenir una influència positiva durant el part i la lactància. Així mateix, hi ha una relació molt estreta entre les emocions de la mare i la reactivitat del bebè. Sontag, Wallace i Richards (1978) van demostrar una correspondència entre les pertorbacions emocionals de la mare, els problemes de salut i els problemes psicològics dels infants.

Pel que fa al nadó, la música l’ajudarà a desenvolupar les connexions neuronals i el seu sistema nerviós, a estimular l’aprenentatge auditiu, la preparació verbal i musical, la memòria i la intel·ligència kinestèsica.

També la musicoteràpia s’ha demostrat de gran utilitat en la millora de l’estat de salut dels infants prematurs: les cançons de bressol i els sons en directe realitzats per un professional musicoterapeuta provocaven canvis en la freqüència cardíaca dels nadons, millorava el comportament de succió i la ingesta calòrica i aconseguien disminuir els nivells d’estrés parental.

La comparació dels bebés que han estat estimulats amb música i els bebès que no han rebut estimulació musical també ha demostrat que aquells que van rebre estimulació musical durant les setmanes 21 a la 31 presentaven un major nombre de moviments i atenció auditiva, en comparació amb els bebès que no havien rebut cap tipus d’estimulació.

 

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Beneficis de la musicoteràpia, Musicoteràpia Prenatal, Rítmia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s