El futur de la musicoteràpia?

En un futur no gaire llunyà… la música estarà al servei de les malalties mentals.

Amb el coneixement que tindrem sobre els efectes de la música en el nostre organisme, es podran composar melodies amb els efectes terapèutics desitjats per a cada persona, per a cada trastorn, per a cada objectiu terapèutic.

Això és el què m’ha fet pensar aquesta notícia:

La canción más relajante del mundo disminuye la ansiedad en un 65%

Però pot la musicoteràpia exprimir tot el potencial de la música per a prescindir de l’acció del musicoterapeuta? Pot la musicoteràpia prescindir de la relació terapèutica?

Segurament no, i ara per ara, no m’imagino un escenari on el musicoterapeuta sigui com un metge que aplica un tractament determinat per a una malaltia determinada.

No m’imagino una musicoteràpia on no existeixi la relació terapèutica que es manté en el temps, que modula la seva intervenció en funció dels canvis que presenta la persona, que l’acompanya en aquests canvis.

No m’imagino una musicoteràpia basada al 100% en mètodes passius on al pacient l’únic que se li demani sigui apretar al play d’una melodia.

 

Quant a Rítmia

Em dic Celia Castillo. Des de petita la música ha estat molt important per a mi. Vaig començar desxifrant poc a poc els símbols que hi havia en una partitura i, sense adonar-me’n, aquells dibuixos sobre el paper es van anar transformant en una forma d’expressió. Tant és així, que ara i des de fa un temps, quan estic trista o amoïnada, recorro al piano per a deixar anar totes aquestes emocions i transformar-les en so i música. També sempre m’ha agradat escoltar, acompanyar, ajudar les persones en moments desconcertants o difícils. La musicoteràpia em va permetre unir la meva passió amb aquesta actitud i és per això que és tan especial per a mi. Al llarg dels anys he pogut comprovar en mi mateixa i en els altres que la música no ens deixa indiferents: tothom té respostes davant la música, i és això el que permet promoure canvis en les persones. En quant a la meva formació, sóc Diplomada en Educació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003-2007) i Màster en Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona (2007-2009). Vaig cursar estudis de Piano al Conservatori Professional de Música de Terrassa (2000-2007) i de Violoncel (2007-2011). Actualment formo part de l’Associació Catalana de Musicoteràpia. He dissenyat i realitzat activitats de Musicoteràpia en els àmbits de la salut física i psicològica, geriatria, àmbit penitenciari, persones amb discapacitat psíquica i primera infància.
Aquesta entrada s'ha publicat en Rítmia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s